Olika bett

Jag brukar rida Nalle på ett vanligt tredelat tränsbett. Ibland rider jag på ett med parerstänger. Tyvärr har jag märkt att när jag rider på det vanliga tränsbettet att det verkar vara lite stort, för när jag drar i ena tygeln så åker halva bettet ut, därav att jag ibland rider på ett med parerstänger. När jag tävlar rider jag nästan alltid på det med stängerna för att slippa dra ut halva bettet. Jag mätte tränsbettet och det var hela 14,5 cm. Dessutom kan han ibland bli lite stark på bettet, speciellt när man rider med andra. Så jag tänkte testa lite andra bett! JAg fick låna ett pelham med gummibett och det fungerade faktiskt ganska bra på Nalle. Han gillade inte först att få in det i munnen, men efter ett tag gick det. Han gick ner mer på tygeln än vad han för på ett vanligt bett (jag har svårt att få ner honom på tygeln).

Förra året fick jag ett hackamore av kompis som precis hade tagit bort sin häst. Men jag har inte riktigt vågat rida på det än, men nu har jag varjefall testat. Jag upplever att han blir lite stum på det, det ger inte samma effekt som när jag testade pelhamet. Sen är det ju lättare att äta för honom när han har hackamoret... Men ett pelham ska jag varjefall köpa!

Annars är jag ganska försiktig med just bett och inspänningar, bara av den enkla anledningen att jag inte har erfarenheten. Jag vill ju inte göra fel, så jag är noga med att rådfråga någon som vet bättre. Annars kan det ju gå käpprätt åt h-vete! Men en inspänningstygel jag gillar är gougen. Annars är jag mycket för att man ska kunna rida så enkelt som möjligt, men ibland måste man ta till lite starkare metoder elle vad jag nu ska säga....

29 jul 2013

 
 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)